Funding agreed to restore prominent city building

X The Business Desk

Register for free to receive latest news stories direct to your inbox

Register

Hull City Council has allocated funding towards external repairs and restoration of Pendrill House, a landmark building on Beverley Road.

The project is part of the Beverley Road Townscape Heritage Scheme and the council’s commitment to restoring and celebrating Hull’s history.

The work will see the two-storey corner building, with clock turret, receive extensive repairs to the upper floors which are currently in very poor condition.

Repairs will be made to the slate roof and chimneys, turret’s decorative timber and original sash windows, as well as repairs to stonework.

This latest project follows on from extensive work on Beverley Road, particularly in the Stepney Village area, with the scheme’s aim to revitalise the southern end of this historic gateway into the city centre.

Councillor Daren Hale, leader of Hull City Council, said: “Pendrill House is a distinctive building in a prominent position on Beverley Road and was identified as high priority in the Townscape Heritage Scheme to help lift the area.

“It is essential these planned projects come to fruition in order to maximise the benefits and positive visual impact of the scheme and the Beverley Road townscape.

“Our thanks go to the National Lottery Heritage Fund and Lottery players in helping making this project, and others across the city, a reality.”

Cllr Aneesa Akbar, chair of the programme board, said: “Pendrill House is a familiar sight on Beverley Road with its unusual corner turret and beautiful windows, contributing to the character of the streetscape.

“However it is in desperate need of comprehensive repairs and restoration to ensure this heritage asset is preserved for the long term.

“After a long time of preparation, I am very excited this project is finally about to start on site.”

Built 1901, and thought to have been designed by Hull architects Gelder & Kitchen, Pendrill House is a former branch of Hull Savings Bank.

The ground floor is currently occupied by a dental laboratory and upper floors are empty. This project will help bring those floors back into use for the owner.

The refurbishment total’s £116,666. This is made up of 70% grant funding (59% National Lottery Heritage Funding and 11% Hull City Council), with the remaining 30% private match funded by the building owners.

Work will begin on the building this summer.

Close