Hundreds of apartments proposed for former Yorkshire Post site

A trio of residential towers, including a 42-storey building accommodating more than 1,100 student beds, are planned for the site previously  occupied by the Yorkshire Post in Leeds city centre.

On behalf of Urbanite, DLA Architecture and planning consultant Quod have submitted a new planning application for the prominent location at the Wellington Street gateway to the city.

The proposals have been put before Leeds City Council’s Plans Panel at a pre-app presentation.

They include a 42-storey purpose-built student accommodation (PBSA) tower comprising 1,125 student beds as well as 18,500 sq ft of ancillary facilities, while the second building of 32 storeys would offer 638 student beds and spa facilities/health along with further ancillary space of 21,500 sq ft.

Both buildings will comprise a mix of cluster apartments and studios.

The third building, standing at 25 storeys would provide approximately 348 one, two and three-bedroom apartments along with a landscaped residents’ podium terrace and a roof top external amenity terrace area.

The plans include landscaped public realm and completion of a new public space, Headline Square, a riverside walk, along with reinvention of the Yorkshire Post tower as a piece of public art.

Further features include a “micro forest” to act as an oasis for biodiversity.

Daniel Newett at Urbanite said: “The team has helped us arrive at a viable and deliverable scheme that will regenerate a key strategic gateway in the West End of Leeds.

“The plans deliver against much needed mixed tenure housing with fantastic public realm that is both sustainable and adaptable in the future.”

Sue Sparling, director at DLA Architecture, said: “We are pleased to be involved with this significant project and that our plans have been well received to date.

“Our design narrative embodies the former uses of the site, from Woollen Mill to Paper Mill, and embraces the local characteristics of the surrounding conservation area through form, materials and tone to create a landmark scheme that will contribute to this important gateway to the city.”

Close